Кристине Карам - майсторски клас в D-stars

Майсторски клас по вокална импровизация с Кристине Карам

 Едноседмично обучение по вокална импровизация ще проведе преподвателката от  американския колеж “Бъркли” – Кристиян Карам. Ще бъдат застъпени в дълбочина  разнообразни аспекти от вокалното изкуство като техника фразиране, дикция на  английски език, развиване на мотив, ритъм, скат пеене и импровизация върху дадена  хармония. Участниците ще имат възможността да се докоснат до магията на  “circlesinging” – форма на групова вокална импровизация, създадена от Боби Макферин,  чиято цел е да развие у певеца освободеност, увереност, умения да бъде лидер и  пълноценна част от един вокален екип.

Заключителният концерт ще се състои на 28.06. от 18:30 в Студио 5.

КРИСТИАН КАРАМ – биография

Родена и израснала в Бейрут, Ливан, вокалистката/композиторка Кристиан Карам  завършва класическо пиано на 16 години и няколко години преподава музика преди да  замине окончателно за Бостън за да изучава пеене, композиция и джаз в Berklee College of Music. Продължава образованието си със стипендия в Ню-Ингландската консерватория, и завършва Магистър по Съвременна Импровизация.

Настоящем тя е преподавател в Berklee College of Music по специалностите изпълнителско изкуство, вокална импровизация, ансамблово пеене и композиция. Всяко лято Кристиан Карам е един от малкото преподаватели, имащи привилегията да водят вокални класове в едноседмичен уъркшоп в щата Ню Йорк, организатор и идеолог на който е Боби Макферин. Там певци от целия свят изучават различни импровизационни практики, които се основават на пеене, движение, и игри в кръг.

Тя е основател и ръководител на ежегоден Фестивал на Музиката от Близкия Изток и Балканите в Бостън, специален гост на който е била и прочутата българска народна певица Бинка Добрева. Напълно посветена на идеята, Кристиан продължава да запознава американската общност с Балканския песенен фолклор. В Бъркли ръководи ансамблов клас, наречен “Балкански Хор Бъркли”, с които активно участват в културния живот на Бостън.

През есента на 2012 Кристан Карам издава нов албум – “Eastern Tapestries”, в който звучат мелодии и ритми от Балканите и Близкия Изток в съвременни аранжименти.

Уникалният вокален стил на Кристиан се корени в нейната любов към различни фолклорни традиции. Основава и ръководи ансамбъл Зилзала, който смесва класическа и традиционна музика от различни региони на близкия изток и Балканите със съвременен джаз. Кристян е споделяла една сцена с музикални легенди като Боби Макферин, Янка Рупкина, Хюсну Сенлендриджи, Хавиер Лимон, Ню Йорк Джипси Ол Старс, и много други. Имала е концерти в Карнеги Хол, Симфони Спейс, Самърстейдж, участия във фестивали като събора в Копривщица, Пловдивската Академия и Московската Международна Концертна Зала. Участва и в документалния филм с Боби Макферин и Йо-Йо-Ма, “Музикалният инстинкт: Наука и Песен” през 2009 по PBS.
Освен кариера на изпълнител, Кристиан композира музика и получава много награди от конкурси за песен, като например Конкурс за Песен Джон Ленън.

Занятията ще се провеждат всеки ден от 23-27 юни 2014г., 12:00 -17:00ч, в залата на PETROV ART SCHOOL, бул. “Цар Освободител” 25.

Дневна учебна програма на майсторския клас:
1. Разпяване и работа върху техника
2. Музикална тема – пеене върху зададена хармония, развиване на мотив, как да изградим соло, ритъм и груув, импровизационни похвати посредством микротонове
3. Индивидуални сесии и работа в малки групи
4. Circlesinging

Цена: 150 лв
Краен срок за записване: 16 юни, 2014
За контакт: Виолета Грозданова, тел. 0898-750-959, email: dstars@abv.bg

Ето какво казват за Кристиан Карам:

Когато срещнах Кристиян пред мен се разкри един нов музикален свят. Тя е един от най-значимите гласове в музиката от средиземноморския регион днес. Кристиян създава една уникална комбинация от стилови влияния, които тя представя по красив и стойностен начин. Нейният фестивал за Музика от Близкия Изток и невероятният балканският хор Плетеница са две от водещите образователни инициативи в Бъркли Колидж. Последният албум на Карам – “Eastern Tapestries” – ще бъде в бъдеще опорна точка и вдъхновение за младите музиканти, които се стремят да построят мост между различните музикални култури.
Хавиер Лимон – седемкратен носител наградата “Грами”

“Кристиян неуморно търси звука на „Мистерията“ на Българския глас и наистина улавя душата на нашата музика и я пее сякаш е нейна собствена. Вярвам, че е е била българка в предишен живот. Със своята любов към традициите и със способността си да ги споделя така убедително и да ги предава на другите, тя служи като посланник на нашата култура пред света.” Бинка Добрева

“В класовете си Кристиан прави всичко възможно за това учениците й да се подобряват и израстват. Тя се интересува от личността и прогреса на всеки един, и целта й е те да са успешни изпълнители.”
Студент по вокална импровизация, Бъкли Колидж

“Кристиан за мен е една ярка светлина и извор на вдъхновение – преподавател, който успява да изгради трайна връзка с учениците си. Този семестър тя ме научи да подхождам към музиката със свобода, зрялост и кураж. Имах късмет да съм в нейния клас.”
Студент по вокална импровизация, Бъркли

“Кристиан притежава красива, изпълнена с обич душа, която заблестява когато тя преподава. Невероятен е начинът, по който тя предава музикалния си опит и мъдрост на другите. Това е нейното призвание.”
Студент по вокална импровизация, Бъркли Колидж

“Когато Кристиян запява, тишина изпълва залата. Гласът й те обгръща и кара да я слушаш и попиваш с отворени сетива. Това е един изключителен артист.”
Нурия Медина, Каза Арабе