И тази година за пореден път през юли Созопол стана дом на музика, срещи, приятели и особено творческа енергия в рамките на Лятна Академия на Изкуствата 2013. Осмото издание на Академията успя да събере на едно място майсторски класове по флейта, кларинет, валдхорна, цигулка, виолончело, пиано, арфа, живопис, оперно и поп и джаз пеене.

Екипът от преподаватели, поканени да проведат майсторските класове включваше Веско Ешкенази, Йълдъз Ибрахимова, Сузана Клинчарова, Мария Принц и много други имена от изключително висок ранг, което вдигна летвата и сред участниците в класовете.

“Утвърдените преподаватели от световната музикална сцена, курсистите от много европейски държави, вярната публика и многото приятели, които ни подкрепят и помагат, и ни дават самочувствие и увереност да продължим напред. За нас истинска радост е, че в рамките на Академията младите хора общуват, живеят чрез изкуството, което правят и доказват, че за таланта няма граници и добре изпълняват своята мисия да даряват наслада и щастливи мигове.” споделя проф. Георги Спасов – Артистичен директор на Академия на изкуствата и преподавател в майсторския клас по флейта.

Екип от изпълнители от Училище за певци “D Stars”, начело с музикалния директор и преподавател по вокална техника Даниела Станкова, имаха честта и удоволствието да участват в първия майсторски клас по Поп и Джаз Пеене под шапката на академията, който бе воден от световно признатата Йълдъз Ибрахимова.

Цялата седмица, уплътнена от целодневни занимания, накара участниците в класа да се почувстват като едно сплотено семейство, което пролича и на заключителния концерт, който се проведе в класния джаз клуб “Арт Клуб Мишел” в стария град на Созопол. “Приятелствата, които се случиха тук между участниците, са за цял живот”, споделя Михаела Стойкова – един от най-новите, но амбициозни и талантливи членове на музикалното семейство D Stars.

Зад пианото по време на майсторския клас беше талантливият джаз пианист Калин Жечев, който с присъщото си изтънчено джентълменство партнираше както на младите изпълнители, така и на Йълдъз Ибрахимова. “Щастлив съм, че всички ние научихме изумителни уроци от Йълдъз Ибрахимова”, каза Калин след края на концерта.
След “Take five”, изпълнена за финал от целия клас под диригентската палка на г-жа Ибрахимова, в очите на всички блестяха сълзи от удовлетворение от добре свършената работа и от тъга, че е настъпил краят. А самата Йълдъз сподели “Прекрасни са и ще станат майстори. Не е лесно да станеш майстор. Имат чудесните качества, талант, желание и работоспособност. Това, което ми достави огромно удоволствие, бе че всички са страшно отворени и работиха с желание. През петте дни заедно се опитах да им предам това, което аз правя. Радвам се, че работихме в прекрасен синхрон, много позитивна среда и имахме пълно доверие един към друг”.